parkinson_2600x950px.jpg


Parkinson kór (morbus Parkinson)

A Parkinson kór, szaknyelven idiopatikus Parkinson szindróma, az egyik leggyakoribb mozgászavar amely főleg idősebb korban lép fel. Ez egy összetett betegség, amely többek között az agy fekete állományában (substantia nigra) az idegsejtek előrehaladott leépülésével jelentkezik. A leépülés következtében lassan dopamin hiány alakul ki és ez váltja ki a Parkinson kór szimptómáit. A betegség okai mindmáig nem tisztázottak. A Parkinson kórban szenvedők száma Ausztriában mintegy 20.000, Németországban pedig a betegek száma 250.000 - 280.000. Férfiaknál a Parkison kór gyakoribb, mint a nőknél.


A Parkinson kór szimptómái

A kezdeti szimptómák többnyire nem mozgással kapcsolatosak, mint csökkentett bélműködés, alvászavar, szaglási zavarok és/vagy depresszió. A kezdeti mozgászavar szimptómákhoz tartoznak még az egyenetlen íráskép, lábszárgörcs, remegés (többnyire a felső testtájakon) valamint hát- vagy vállfájdalom.

A mellékelt képen látható egy Parkinson beteg tipikus testtartása. A betegség előrehaladtával a tartás egyre görnyedtebb, felsőtest és fej előre hajlik. A karok és térdek ugyancsak behajlanak.

parkinson_hu.jpg

A négy fő szimptóma:

 

1. A mozgás lelassulása (bradykinese, akinese):

Eleinte a mozgás lassulása csak enyhe gyengeségnek tűnik. A betegség előrehaladtával a mozgás egyre lassúbbá válik és egyre inkább korlátozó tényező. Nem csak a test, hanem az arc izomzata is akadályozott a mozgásában, ami gyakran egy maszk-szerű arckifejezéshez vezet.

 

2. Izommerevedés:

A feszes izmok befolyásolják a mozgást és nem ritkán fájdalmasak, gyakran erős izommerevedésként érzékelhetők.

 

3. Remegés nyugalmi helyzetben (tremor):

Gyakori szimptóma az úgynevezett nyugalmi tremor. Ez többnyire a kezek remegését jelenti, de más felső testrészek, mint például, a fej vagy ritkábbam a láb is éritettek lehetnek. Gyakran a test egyik oldala erősebben érintett, mint a másik. A nyugalmi tremor jellemzően megszűnik, egy céltudatos mozdulat végrehajtásakor.

 

4. Poszturális bizonytalanság (testtartási nehézségek, állás és járás bizonytalanság):

Poszturális bizonytalanság gyakran előrehajló testtartással jelentkezik, járáskor a lépések rövidek. Ez a tartászavar előrehaladott állapotban gyakran eleséshez vetethet.


Parkinson kór kezelése

A Parkinson betegség nem gyógyítható. Gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelések azonban visszaszoríthatják bizonyos mértékig a szimptómákat. A morbus Parkinson kezelésére ma már egy sor hatásos gyógyszer áll rendelkezésre, amelyek elsődlegesen gyógyszerekkel korrigálják a dopamin-hiányt.  A gyógyszer kiválasztása és dózisa a beteg életkorától, egyéb kísérő betegségek és a fő szimptómák függvénye.,

A betegség első éveiben a gyógyszeres kezelés képes hatásosan enyhíteni a szimptómákat. A hatás tartós. Még a gyógyszer bevételének néhány napos elmaradása esetén is alig érzékelhető visszaesés. Ezt ez első időszakot nevezik „nászút fázis” - nak. A betegség további időszakában a gyógyszerek hatása már csökken és nem tart már olyan sokáig, mint korábban. A Parkinson betegségre leggyakrabban használt gyógyszer a Levodopa (L-Dopa). Az L-Dopa a dopamin előhormona és az agyban dopaminná alakul át. További használatos gyógyszerek a dopamin-agonisztok amelynek a dopaminhoz hasonló hatásuk van. A kezelőorvossal egyetértésben kell az gyógyszert betegenként kiválasztani.


1 Forrás: osztrák Parkinson önsegélyező csoport honlapja www.parkinson-sh.at, 2018 június 4-i tartalom

2 Forrás: német Parkinson önsegélyező csoport honlapja www.parkinson-gesellschaft.de, 2018 június 4-i tartalom

 

MEGJEGYZÉS: A www.tremitas.com oldalon található információk tájékoztató jellegűek. Semmiképpen sem helyettesítenek egy orvosi vizsgálatot vagy tanácsadást, illetve szakszerű kezelést. A www.tremitas.com oldalon található információkat soha NE használja fel öndiagnózisra, kezelés elkezdésére vagy az előírt kezelés, gyógyszerezés megváltoztatására.